مدیریت بحران و پدتفندغیرعامل دربنادر

 

مدیریت بحران و پدافند غیر عامل

ناشر: انتشارات سازمان بنادر و دریانوردی

تاریخ انتشار: 1398

مولف: جمعی از همکاران

تعداد صفحات:312 صفحه

خلاصه

با ابلاغ سیاستهای کلی نظام درامور «پدافند غیرعامل » و برنامه ششم توسعه مبنی برگسترش هوشمندانه و مصون‌سازی پدافند غیرعامل با اجرای کامل آن در مراکز حیاتی و حساس کشور  وتأکید مقام معظم رهبری درخصوص لحاظ نمودن  پدافند غیرعامل در   کشور ( مردم ، پیکره و دستگاههای اجرایی)  زمینه  مناسبی در جهت رشد و توسعه  پایدار زیرساخت های  کشور برپایه رعایت ملاحظات پدافند غیر عامل   به وجود آمده است. پدافند غیرعامل مجموعه اقدامات غیر مسلحانه ای است که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقای پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات دشمن می گردد.

 بنادربازرگانی به عنوان زیرساختهای  حیاتی و حساس   درحمل و نقل کشور با انجام بیش از 90 درصد  خدمات واردات و صادرات  و برخورداری از حدود 5800 کیلومتر خطوط ساحلی  با دسترسی به آبهای آزاد  در برابر انواع  تهدیدات  دریاپایه و نوین (سایبری ،الکترونیکی ، زیستی و ....)  قرار دارند که نیازمند اجرای راهبردها و سیاستهای   پدافند غیر عامل می باشند . کتاب پدافند غیر عامل و مدیریت بحران در بنادر به منظور آشنایی با تهدیدات  (طبیعی وغیر طبیعی) در حوزه بنادر و دریانوردی تدوین گردیده است این کتاب در پنج فصل مجزا با مروری بر مفاهیم و مبانی ،تهدیدات و مخاطرات و پیامدهای ناشی از آنها و آسیب پذیری های بنادر و زیرساخت های بندری ،پایداری و تاب آوری بنادر در مقابله با بحران ها و اقدامات بنادر مطرح دنیا در زمینه افزایش تاب آوری ارایه شده است که امیداست مورد استفاده جامعه دریایی و بندری قرار گیرد.  

 

 

دستورالعمل ایمنی و بهداشت در بنادر

  دستورالعمل ایمنی و بهداشت در بنادر

ناشر: انتشارات اسرار داتش

تاریخ انتشار:  1383

مولف: سازمان بین المللی کار (ILO)

مترجم: ارسلان شیرزادی، آنیتا رحیمی

تعداد صفحات: 299

ناشر: انتشارات اسرار داتش

تاریخ انتشار:  1383

مولف: سازمان بین المللی کار (ILO)

مترجم: ارسلان شیرزادی، آنیتا رحیمی

تعداد صفحات: 299

توضیحات:

آدرس انتشارات: خیابان دوازده فروردین، خیابان شهدای ژاندارمری، پلاک 240، طبقه سوم

خلاصه:

امروزه بنادر مهم و فعال دنیا، تاثیری فزاینده در رشد اقتصادی کشورها، جلب سرمایه های خارجی و کاهش قیمت نهایی محصولات دارند. صنعت کشتیرانی با عنایت به تاریخچه طولانی و سهولت ورود و خروج سرمایه گذراران به این عرصه باعث گردیده تا حمل کالاها در مسیرهای طولانی با کمترین هزینه صورت پذیرد.  پرواضح است که تنها فراهم سازی زیرساخت های مناسب از قبیل افزایش عمق کانال های دسترسی، افزایش طول و تعداد اسکله ها، به کارگیری جرثقیل های غول پیکر و نصب تجهیزات پیشرفته به تنهایی تضمینی برای نیل به حفظ این مزیت رقابتی در صنعت بندری و کشتیرانی در مقایسه با سایر طرق حمل و نقل و نیز  حفظ کارایی بالا در بنادر نیستند بلکه مدیریت و به کارگیری پرسنل متخصص، کارآزموده، سالم و با انگیزه و مهمتر از همه توجه به ارتقاء و توسعه فرهنگ ایمنی و بهداشت مکمل اصلی و ضامن موفقیت بنادر در رقابت بر سر کالا و سرمایه است. لذا در راستای ارتقاء سطح ایمنی و بهداشت و اشاعه و ترویج این فرهنگ در بنادر و همسویی با مصوبات و کدهای عملیاتی لازم الاجرا، اداره کل امور اداری اقدام به ترجمه دستورالعمل اجرایی ایمنی و بهداشت در بنادر (الزامات کنوانسیون 152 و توصیه نامه 160 سازمان بین المللی کار) نمود.

این کتاب مشتمل بر 12 فصل و شامل عناوین زیر است:

فصل اول: پیشگفتار، مفاهیم و اهداف، تعاریف

فصل دوم: مقررات کلی

فصل سوم: زیرساخت ها، تاسیسات و تجهیزات بندری

فصل چهارم: ماشین آلات و قرقره های بالابر

فصل پنجم: استفاده ایمن از دستگاه ها و قرقره های بالابر

فصل ششم: عملیات در ساحل

فصل هفتم: عملیات روی شناور

فصل هشتم: کالاهای خطرناک

فصل نهم: بهداشت

فصل دهم: امکانات و تسهیلات رفاهی کارکنان

فصل یازدهم: اقدامات فوریتی (اضطراری)

فصل دوازدهم: سایر موضوعات ایمنی و بهداشتی بنادر (مباحث امنیت و محیط زیست)

پیشگیری از حادثه در کشتی (در دریا و بندر)

پیشگیری از حادثه در کشتی (در دریا و بندر)  

ناشر: انتشارات کارا

تاریخ انتشار:  پائیز 1383

مولف: سازمان بین المللی کار (ILO)

مترجم: ارسلان شیرزادی، همایون فرزان

توضیحات:

آدرس انتشارات: خیابان فلسطین، خیابان ایتالیا، نبش کوچه طوس، پلاک 3

تعداد صفحات: 127

خلاصه:

ابعاد ایمنی کار در کشتی ها از دغدغه های مهم صاحبان کشتی ها و دریانوردان می باشد. این ضوابط و اصول کاری، جهت رفع خطرات ناشی از حمل و نقل حجم عظیمی از محموله ها نظیر نفت، گاز و مواد شیمیایی و خطرات موجود در کشتی های بزرگ نظیر ro-ro و کانتینری تنظیم گردیده است. هدف این کتاب معرفی دستورالعمل های لازم بر اساس بهترین روش های عملی مورد استفاده کشورهای صاحب کشتیرانی است، دریانوردان و دولت ها جهت بهبود مستمر شرایط ایمنی و بهداشتی و کاهش حوادث در کشتی قرار گیرد.

این کتاب مشتمل بر 24 فصل بوده و به عناوینی از جمله مسئولیت ها و وظایف عمومی، گزارش حوادث، ملاحظات و توصیه های فراگیر مربوط به ایمنی و سلامت در کشتی، نظام صدور مجوز کاری، حمل و نقل کالاهای خطرناک، تردد مطمئن و ایمن کشتی ها و نیز مباحث مربوط به ایمنی در حوزه های مختلف مانند وارد شدن به فضاهای محدود، ابزار و موادها، جوشکاری و سایر کارهایی که با حرارت بالا انجام می شود،کار در ارتفاع، کار با تجهیزات برقی، کار با مواد فرار و تشعشات و .. می پردازد. فصل های پایانی کتاب پیرامون ایمنی در مهار کردن کشتی، کار کردن روی عرشه یا قسمت بار کشتی، کار کردن در اطراف فضاهایی که ماشین آلات در آن حضور دارند، کار در آشپزخانه کشتی، ایمنی در محل های اختصاص یافته برای اسکان و نیز بررسی انواع کشتی های خاص می باشد.

مجموعه مقالات اولین همایش ملی ایمنی در بنادر

مجموعه مقالات اولین همایش ملی ایمنی در بنادر

ناشر: سازمان بنادر و کشتیرانی

تاریخ انتشار:  بهمن ماه 1383

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار دجنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، طبقه چهارم

تعداد صفحات: 455

خلاصه:

منابع انسانی هر سازمانی یکی از مهمترین پشتوانه ای توسعه پایدار آن به شمار می رود. در این راستا و با هدف مدیریت صحیح خدمات ایمنی و بهداشت کار با نگرش خاص بر پرسنل سالم و با انگیزه و آموزش دیده و ارزایابی عملکرد ایمنی آنها و کنترل ریسک و مخاطرات و ایجاد نگاه علمی و نظام مند به مقوله ایمنی و همچنین به منظور ایجاد فضای مناسب برای بحث و تبادل نظر و انتقال تجربیات کارشناسان و متخصصان با تاکید بر ارتقاء ایمنی تسهیلات بندری و بسترسازی جهت انطباق بنادر کشور با استانداردها و کنوانسیئن های بین المللی مرتبط با ایمنی، اولیین همایش ملی ایمنی در بنادر برگزار گردید. مجموعه فوق شامل 18 سخنرانی، 18 پوستر و 71 مقاله پیرامون مباحث مرتبط با ایمنی در بنادر است که توسط متخصصان امر ارائه شده است.

 

مجموعه دستورالعمل های بهداشت محیط

مجموعه دستورالعمل های بهداشت محیط  

ناشر سازمان بنادر و کشتیرانی

تاریخ انتشار  پائیز 1383

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار دجنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، طبقه چهارم

خلاصه:

مجموعه فوق شامل 7 دستورالعمل در زمینه بهداشت محیط و چک لیست های مرتبط با آن می باشد و عبارتند از:

1-     دستورالعمل های بهداشت مواد غذایی

2-     جمع آوری، حمل و دفع مواد زائد جامد

3-     مبارزه با ناقلین بیماری زا

4-      اماکن تهیه و توزیع مواد غذایی

5-     مسکن و اماکن عمومی

6-     آب

7-     فاضلاب

مجموعه مقالات دومین همایش ملی ایمنی در بنادر

مجموعه مقالات دومین همایش ملی ایمنی در بنادر  

تاریخ انتشار:  بهمن ماه 1384

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار دجنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، طبقه چهارم

تعداد صفحات: 219

خلاصه:

بی تردید ارتقاء ضریب و اشاعه فرهنگ ایمنی و افزایش سطح آگاهی در برابر مخاطرات، وابسته به مشارکت و تلاش همه ارگان ها و سازمان های ذیربط و مراکز علمی کشور است و طراحی و تدوین یک نظام ایمنی موفق و کارآمد مستلزم استفاده از امکانات بالقوه و بهره برداری از شیوه های کاربردی و دستاوردهای علمی و پژوهشی است. لذا با عنایت به نتایج حاصل از برگزاری موفق اولین همایش ملی ایمنی در بنادر در سال 1383 و به منظور تحقق اهداف و مفااد قطعنامه پایانی آن، دومین همایش ملی ایمنی در بنادر با شعار "ایمنی، بهداشت و حفاظت محیط زیست ضامن توسعه پایدار بنادر" برگزار گردید. مجموعه فوق شامل 19 سخنرانی، 22 پوستر و 99 مقاله پیرامون مباحث مرتبط با ایمنی در بنادر است که توسط متخصصان امر ارائه شده است.

مجموعه مقالات سومین همایش ملی ایمنی در بنادر

  

مجموعه مقالات سومین همایش ملی ایمنی در بنادر

 

ناشر: سازمان بنادر و کشتیرانی

تاریخ انتشار:  بهمن ماه 1385

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار دجنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، طبقه چهارم

تعداد صفحات: 262

خلاصه:

سازمان بنادر و کشتیرانی با هدف ارتقاء ایمنی بنادر کشور و با عنایت به نتایج ارزشمند حاصل از برگزاری اولین و دومین همایش ملی ایمنی بنادر و در راستای تحقق اهداف و مفاد قطعنامه پایانی آن، سومین همایش ملی ایمنی بنادر را برگزار نمود تا از طریق ارائه و آموزش اصول ایمنی سیستم ها و اشاعه فرهنگ ایمنی، بسترسازی لازم را برای پیاده کردن و توسعه فراگیر این دانش در سطح کلیه بنادر فراهم آورد. مجموعه فوق شامل 14 سخنرانی، 13 پوستر و 181 مقاله پیرامون مباحث مرتبط با ایمنی در بنادر است که توسط متخصصان امر ارائه شده است.

راهنمای ممیزی ایمنی و بهداشت در بنادر

راهنمای ممیزی ایمنی و بهداشت در بنادر  

ناشر: اسرار دانش

مولف: سازمان بین المللی کار (ILO)

مترجم: علیرضا جمشیدی

ویراستار: علیرضا نقی زاده

تاریخ انتشار  زمستان 1387

توضیحات:

آدرس انتشارات: خیابان دوازده فروردین، خیابان شهدای ژاندارمری، پلاک 240، طبقه سوم

تعداد صفحات: 232

خلاصه:

با هدف ارتقاء سطح ایمنی و بهداشت و اشاعه و ترویج این فرهنگ در بنادر و همسویی با مصوبات و کدهای عملیاتی لازم الاجرا یا توصیه شده، اداره کل امور اداری سازمان بنادر و دریانوردی در سال 1383 و در گام نخست نسبت به ترجمه دستورالعمل اجرایی ایمنی و بهداشت در بنادر (الزامات کنوانسیون 152 و توصیه نامه 160 سازمان بین المللی کار) اقدام نمود. استقبال به عمل آمده از کتاب مذکور و اهمیت و جایگاه ویژه موضوع بازرسی و ممیزی ایمنی و بهداشت، با هدف ارزیابی وضعیت مطلوب سبب گردید که ترجمه کتاب ممیزی ایمنی و بهداشت بندر نیز در ستور کار قرار گیرد. کتاب حاضر مشتمل بر کنوانسیون 152، توصیه نامه 160 و دستورالعمل ایمنی و بهداشت بندر (از مجموعه قوانین، کدها و توصیه نامه های سازمان بین المللی کار) و چک لیست های بازرسی مربوط به هر بخش بوده و می تواند به عنوان بخشی از کتاب ممیزی، مدیران، سرپرستان و به ویژه ممیزان ایمنی و بهداشت را در ارزیابی، توسعه و بهبود هر چه بهتر ایمنی و بهداشت بنادر یاری نماید.

فصل اول (بخش های 1 تا 8) شامل اطلاعات کلی در مورد کنوانسیون های کاربردی ILO، توصیه ها، دستورالعمل ها و استانداردهای مدیریت ISO است. متن کنوانسیون شماره 152 از ILO و متن توصیه نامه شماره 160، به ترتیب در بخش های 1 و 2 آورده شده است.

در فصل دوم (بخش های 9 تا 12)، مقدمه ای درباره چک لیستها (بخش 9) و پرسش های نمونه مورد استفاده بازرسان ایمنی و بهداشت بنادر، فراهم آمده ات، از این سوالات همچنین می توان به صورت چک لیستی برای اطمینان از اجرای الزامات در ناحیه خاص مورد بازرسی، استفاده نمود.

پرسش های نمونه نیز به سه بخش جداگانه تقسیم شده اند (بخش های 10 تا 12) که هر بخش به یکی از مآخذهای ILO (C152، R160 و CoP) اختصاص دارد.

بهداشت محیط در شرایط اضطراری و بلایا

بهداشت محیط در شرایط اضطراری و بلایا  

ناشر: اسرار دانش

ترجمه: سازمان بنادر و دریانوردی

ویرایش: علیرضا نقی زاده

تاریخ انتشار:  1389

توضیحات:

آدرس انتشارات: خیابان دوازده فروردین، خیابان شهدای ژاندارمری، پلاک 126، طبقه سوم

تعداد صفحات: 460

خلاصه:

ویژگی های جغرافیایی و زمین شناختی جمهوری اسلامی ایران به نحوی است که احتمال وقوع انواع بلایای طبیعی از جمله سیل، زلزله و ... وجود داشته و وقوع حوادثی از این دست در کشور مسبوق به سابقه بوده و اغلب نیز منجر به تلفات شدید انسانی و مالی گردیده است.لذا با توجه به اهمیت موضوع، ضروری است که آشنایی لازم با انواع بلایا و شرایط اضطراری و تبعات ناشی از آنها و نیز مراحل مختلف "چرخه مدیریت بلایا" به منظور انجام برنامه ریزی، طراحی، اقدام و بازنگری در چرخه مدیریتی مذکور، با هدف افزایش ظرفیت های پیشگیرانه در کشور و ارتقاء توامندی های مربوط به بازتوانی و بازیابی جامعه انجام شود.

هدف این کتاب ارائه راهنمای عملی است به طوری که، توجهات را به این نکته جلب کند که ارتباط بین بلایا، شرایط بحرانی و توسعه، تنها در بیانیه های سیاسی خلاصه نمی شود بلکه روش های عملی نیز بتید مورد توجه قرار گیرد. این کتاب عوامل اجتماعی و فیزیکی و فرایندهای تعیین کننده میزان آسیب پذیری از بلایا را شناسایی کرده و محدوده ای از گزینه های کاهش میزان آسیب پذیری در توسعه و کاهش بلایا را به خواننده ارائه می دهد. همچنین کتاب، کمک های اصلی و تکنولوژی واکنش برای مجموعه ای از بلایای طبیعی و تکنولوژیک را پوشش داده و به مسائل مربوط به مشارکت جامعه، آموزش بهداشت، آموزش عملی و سایر ابعاد اجتماعی مرتبط با محافظت از بهداشت و محیط زیست در شرایط بحرانی و بلایا را مورد بررسی قرار می دهد.

مسائل مربوط به بهداشت محیط در طول چرخه مدیریت بلایا در بخش 1.5 آورده شده است.

قسمت اول (بخش های 5-2)، بخش های چرخه مدیریت بلایا را مطرح کرده و نشان می دهد که چگونه برنامه ریزی و سازماندهی مناسب می تواند مسائل مرتبط با بهداشت محیط را را عملی کرده، تا چالش های پیش رو در شرایط اضطراری را حل کند و سپس چگونگی امکان پیشگیری از بلایا را به عنوان ارتقاء یک فعالیت توسعه ای نشان می دهد.

قسمت دوم (بخش های 14-4)، اجرای عملی اقدامات فنی را، بر اساس اولویت های شناسایی شده در قسمت اول مورد بررسی قرار می دهد. این قسمت به اقدامات ضروری بهداشت محیطی برای مدیریت موثر و امدادرسانی در شرایط اضطراری و بازیابی اختصاص داده شده و مسائلی مانند سرپناه، تامین آب، فاضلاب و ... را پوشش می دهد.

همراه با ایمنی، مجموعه مقالات و مطالب علمی چهارمین همایش ملی ایمنی در بنادر

همراه با ایمنی، مجموعه مقالات و مطالب علمی چهارمین همایش ملی ایمنی در بنادر  

ناشر: سازمان بنادر و کشتیرانی

تاریخ انتشار:  زمستان 1387

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار جنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، معاونت امور بندری و مناطق ویژه

تعداد صفحات: 391

خلاصه:

سازمان بنادر و دریانوردی با عنایت به نقش محوری و مدیریتی خود در ایمنی بنادر، و به عنوان متولی سیاستگذاری حمل و نقل دریایی نسبت به برگزاری موفقیت آمیز سه همایش ملی ایمنی بنادر در سال های 1383، 1384 و 1385 اقدام، و ضمن افزایش توجه عمومی و اشاعه فرهنگ ایمنی، موجبات ارتقاء جایگاه ایمنی در سطح مدیران، کارشناسان و کلیه ذینفعان را فراهم نمود. در چهارمین همایش ملی ایمنی، ضمن مد نظر داشتن اهداف و سیاست های قبلی، رویکردی جدید در قالب شعار " مشارکت جامعه بندری، ضامن بنادر ایمن" مورد توجه قرار گرفت. چنین رویکردی با استقبال جامعه بندری جهت مشارکت در برگزاری همایش و ارائه مقالات علمی و کاربردی مواجه گردید. حاصل این مشارکت شامل 14 سخنرانی، 13 پوستر و 40 مقاله است که در کتاب فوق گردآوری شده است.

کتاب جامع آتش نشانی "از تئوری تا عملیات" (جلد 1 و 2)

کتاب جامع آتش نشانی "از تئوری تا عملیات" (جلد 1 و 2)  

ناشر معاونت امور بندری و مناطق ویژه سازمان بنادر و دریانوردی

گردآوری، ترجمه و تالیف: مهندس عبدالله جعفری

تاریخ انتشار  تابستان 1389

تعداد صفحات: 992

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار جنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، معاونت امور بندری و مناطق ویژه

خلاصه: آتش به همان اندازه که مفید است، خطرناک نیز خواهد بود و در صورت استفاده ناصحیح و نابجا می تواند منجر به وقوع حوادث ناگوار  و جبران ناپذیری گردد. هر ساله هزاران نفر در اثر حوادث مستقیم و یا غیر مستقیم ناشی از آتش، جان خود را از دست می دهند و این امر سبب گشته است که علم آتش نشانی به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته و در مراکز علمی و دانشگاهی، پیشرفت ها و موفقیت هایی را کسب نماید. کتاب حاضر بنا به ضرورت آشنایی و مطالعه افرادی که به نحوی با مسائل ایمنی و آتش نشانی مرتبط می باشد و با استناد به تجارب و تالیفات اساتید محترم این حرفه، در دو جلد (20 فصل) گردآوری شده است.

-        جلد اول (544 صفحه) و شامل عناوین زیر است:

فصل اول: شناخت اصول و مبانی حریق

فصل دوم: آشنایی با خاموش کننده های دستی

فصل سوم: آشنایی با لوله ها، اتصالات آب رسانی

فصل چهارم: کف و کف سازها

فصل پنجم: آشنایی با هیدرولیک و سیالات و توانایی محاسبه حجم و ظرفیت

فصل ششم: پمپ ها در آتش نشانی

فصل هفتم: تمرینات عملیاتی در آتش نشانی

فصل هشتم: بررسی علل حریق و آشنایی با نحوه گزارش نویسی

فصل نهم: ایمنی و حفاظت از حریق و اهمیت پیشگیری از حریق در اماکن

-        جلد دوم (448 صفحه) و شامل عناوین زیر است:

فصل دهم: فرماندهی و مدیریت عملیات آتش نشانی

فصل یازدهم: شیمی حریق و آشنایی با کالاهای خطرناک

فصل دوازدهم: آشنایی با مبانی اطفاء حریق دریایی (شناورها)

فصل سیزدهم: اطفاء حریق مخازن مواد و مشتقات نفتی

 فصل چهاردهم: آشنایی با مبانی اطفاء حریق فرودگاه ها

فصل پانزدهم: سیستم های کشف و اعلام حریق

فصل شانزدهم: آشنایی با کمک های اولیه مقدماتی و پیشرفته

فصل هفدهم: دستورالعمل های ایمنی - بهداشتی

فصل هیجدهم: سلامت و تغذیه آتش نشانان

فصل نوزدهم: اصلاحات حرفه ای و تخصصی آتش نشانی

فصل بیستم: آشنایی با مانورهای عملیاتی آتش نشانی و نحوه ارزیابی آنها

نوبت کاری، اثرات ایمنی و بهداشتی، راه حل ها

نوبت کاری، اثرات ایمنی و بهداشتی، راه حل ها  

ناشر هم پا

تالیف و ترجمه: علیرضا نقی زاده مرجان مولایی

تاریخ انتشار  1388

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار دجنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، اداره کل امور اداری

تعداد صفحات: 101

خلاصه:

نوبت کاری از جمله پدیده های اجتماعی است که ریشه در تمدن بشری داشته و امروزه نیز به دلایل اقتصادی و تکنولوژیک وجود دارد. پر واضح است که شناخت دقیق نوبت کاری، آثار و تبعات ایمنی و بهداشتی و راه های سازگاری با آن، تاثیر بسزایی بر تعدیل اثرات سوء بهداشتی، کاهش خسارات ناشی از این اثرات، کاهش غیبت های ناشی از کار، وقوع حوادث و پرداخت غرامت، کاهش یا افزایش تولید، کیفیت خدمات، بهره وری و ... خواهد داشت. کتاب فوق با هدف حفظ و صیانت از نیروی انسانی و اشاعه و ارتقاء فرهنگ ایمنی و بهداشتی تهیه شده و شامل فصول زیر است:

فصل اول: اطلاعات پیش نیاز (تعریف نوبت کاری و ...)

فصل دوم: چگونگی آزمایش و کنترل برنامه کاری

فصل سوم: اثرات بهداشتی و ایمنی نوبیت کاری

فصل چهارم: بهبود وضعیت نوبیت کتری از طریق سازمان

فصل پنجم: استفاده از روش های فردی

پیک سلامت

پیک سلامت  

ناشر معاونت توسعه مدیریت و منابع، اداره کل نابع انسانی، پشتیبانی و رفاه سازمان بنادر و دریانوردی

تاریخ انتشار  اسفند 1391

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، خیابان دیدار دجنوبی، سازمان بنادر و کشتیرانی، اداره ایمنی، بهداشت و رفاه

تعداد صفحات: 92

خلاصه:

در نیای امروز، سلامت به عنوان مقوله ای بنیادین، یکی از شاخص های مهم توسعه یافتگی کشورها تلقی می گردد. از این رو ارتقای شاخص های سلامت از اصلی ترین دغدغه های کشورهای در حال توسعه است. طرح های حوزه سلامت از جمله طرح هایی است که مبتی بر مشارکت عمومی جامعه بوده و بدون مشارکت اجتماعی عینیت نخواهد یافت. حال آنکه مشارکت اجتماعی، خود مستلزم دسترسی به اطلاعات است و آموزش بهداشت یکی از پایه های اصلی اطلاع رسانی می باشد. سازمان بنادر و دریانوردی همواره تلاش نموده تا با همکاری کلیه آحاد سازمانی و مشارکت کارکنان و از طریق اجرای طرح های مختبف در حوزه سلامت کارکنان و خانواده ها، در مسیر ساختن اجتماعی سالم در سطح سازمان و بهتبع آن در جامعه گام بردارد. مجموعه حاضر مشتمل بر آموزش هایی است که طی سال های 1390 و 1391 در قالب پیام های سلامت از طریق سیستم اتوماسیون اداری به کارکنان ارائه شده است.

استانداردهای عملیاتی آتش نشانی بنادر

  

استانداردهای عملیاتی آتش نشانی بنادر ناشر اسرار دانش

تاریخ انتشار  زمستان 1391

توضیحات:

آدرس انتشارات: خیابان دوازده فروردین، خیابان شهدای ژاندارمری، پلاک 126، طبقه 4

تعداد صفحات: 391

خلاصه:

همگام با گسترش علوم و فن آوری در زمینه های گوناگون، توجه به مسائل ایمنی و آتش نشانی در مجامع علمی و همچنین صنایع مختلف، بیش از پیش فزونی یافته و در سالیان اخیر در کشور عزیزمان ایران، تحول شایان توجهی را تجربه می کند. سازمان بنادر و دریانوردی نیز در راستای توجه ویژه ای که به مقوله ایمنی به عنوان یکی از ارکان توسعه پایدار دارد با تهیه مجموعه فوق که به صورت جامع به تمامی وجوه فرآیندهای عملیاتی اطفاء حریق و امداد و نجات پرداخته است، در حقیقت یک مجموعه کامل از استانداردهای عملیاتی مختلف آتش نشانی در اختیار علاقه مندان به مباحث اطفاء حریق و امداد و نجات قرار می دهد.در این راستا باید گفت که استانداردهای عملیاتی آتش نشانی در بنادر، تنها مختص به مقابله با حوادث آتش سوزی نبوده و شامل مجموعه ای از دستورالعمل های استاندارد در شرایط عادی نیز می باشد که می تواند باعث پیشگیری از بروز حریق شده و همچنین پس از پایان عملیات اطفاء حریق نیز منجر به بازنگری نحوه عملیات، برآورد میزان خسارت وارده و احصاء روش های صحیح عملیاتی در موارد مشابه گردد. این کتاب در چهار بخش زیر تهیه شده است:

بخش عمومی (طراحی، هشدار در شرایط اضطراری، سلامتی کارکنان و دستورالعمل های عمومی)

بخش عملیات های آتش نشانی (کلیات عمومی و ایمنی، تجهیزات حفاظت تنفسی)

بخش سیستم های مدیریت حادثه

بخش تجهیزات ( لباس محافظت شخصی، دستگاه تنفسی، دوربین های تصویربرداری حرارتی، هوز آتش نشانی، وسایل نقلیه آتش نشانی و منابع برق، هیدرانت)

اصول اساسی فرزند پروری

  

اصول اساسی فرزند پروری ناشر اداره کل تویعه منابع انسانی و پشتیبانی، اداره ایمنی، بهداشت و محیط زیست، سازمان بنادر و دریانوردی

گردآورنده: زهرا عباسعلی پور دستگردی

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، بعد از چهارراه جهان کودک، انتهای خیابان شهیدی (دیدار جنوبی)، پلاک 1

تعداد صفحات: 23

خلاصه:

بی تردید تربیت، برای رشد سالم و پیشرفت های فرزندان امری ضروری محسوب می شود و جزئی از مراحل یادگیری به شمار می آید. آموزش قوانین، نظم و انضباط و انتظاراتی که از فرزند خود داریم همه در گرو تربیتفرزند ماست و چه کسی دلسوزتر از والدین که بتوانند این امر مهم را انجام دهند. مطالب آموزشی این کتاب سعی دارد مقدمه ای باشد از اصولی که می بایست والدین در تربیت خود مورد توجه قرار دهند. این کتاب در 6 فصل تهیه شده و شامل عناوین زیر است:

برقراری رابطه مثبت با کودکان

تایید و تشویق رفتارهای مثبت

دستور دادن به کودک

آموزش مهارت های جدید

راهبردهای مدیریت رفتار نامطلوب

مراقبت والدین از خودشان

آیین نامه مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست بندر (PSHEM)

آیین نامه مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست بندر (PSHEM)  

ناشر انتشارات سازمان بنادر و دریانوردی

تاریخ انتشار  بهار 1394

مترجمان: زهرا عباسعلی پور دستگردی علیرضا نقی زاده

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، بعد از چهارراه جهان کودک، انتهای خیابان شهیدی (دیدار جنوبی)، پلاک 1، سازمان بنادر و دریانوردی، مرکز بررسی ها و مطالعات راهبردی

تعداد صفحات: 44

خلاصه:

ایمنی تسهیلات بندری، کارگران بندر، جوامع اطراف بندر و حفاظت از محیط زیست از عوامل مرتبط با هم و هم افزا در مدیریت و عملیات بندر محسوب شده و بخش لاینفک از یک سیستم مدیریت بندری موثر می باشند. بسیاری از بنادر عملکرد خود را در زمینه ایمنی، بهداشت و محیط زیست، با انجام ممیزی و بازنگری ارزیابی می کنند. ممیزی و بازنگری موثر باید درون یک سیستم مدیریت ساختاریافته انجام شود که درون سازمان به صورت یکپارچه وجود دارد. به منظور قادر ساختن سازمان به اجرا و توسعه خط مشی و اهداف با در نظر گرفتن الزامات قانونی و اطلاعات مرتبط با خطرات فعالیت هایی که دارای ریسک یا اثر قابل توجه ایمنی، بهداشت و محیط زیست بوده یا می تواند باشد، آیین نامه PSHEM، الزامات یک سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست موثر را تعیین می نماید. آیین نامه PSHEM توسط برنامه مشارکتی منطقه ای سازمان بین المللی دریانوردی، برنامه توسعه سازمان ملل متحد، تسهیلات جهانی محیط زیست، شرکای مدیریت محیط زیست برای دریاهای شرق آسیا و با همکاری سازمان های بین المللی غیر دولتی از جمله ILO به نمایندگی از صنعت بندری و به منظور استفاده داوطلبانه توسط مسئولین بندر و شرکت های عملیاتی بندری که عملیات آنها ممکن است بر بهداشت، ایمنی و محیط زیست و تاسیسات بندر اثر داشته باشد، تهیه شده است.

کلیات ایمنی، بهداشت و محیط زیست در محیط های کاری

کلیات ایمنی، بهداشت و محیط زیست در محیط های کاری ناشر انتشارات سازمان بنادر و دریانوردی

تاریخ انتشار  زمستان 1395

مترجمان: دکتر علیرضا نقی زاده - زهرا عباسعلی پور دستگردی

توضیحات:

آدرس انتشارات: میدان ونک، بزرگراه شهید حقانی، بعد از چهارراه جهان کودک، انتهای خیابان شهیدی (دیدار جنوبی)، پلاک 1، سازمان بنادر و دریانوردی،

تعداد صفحات: 145

خلاصه:

حوادث عموما به عنوان یکی از شاخص های ایمنی، بهداشتی و محیط زیستی در محیط های کاری محسوب می شوند. مطالعات انجام شده نشان دهنده آن است که سهم نیروی انسانی در وقوع حوادث بیش از 80 درصد است. به کارگیری نیروی انسانی متخصص و ماهر و ارائه آموزش های لازم و مستمر به آنها، از مهمترین اقدامات برای کاهش حوادث و آثار تبعی مستقیم و غیر مستقیم حوادث محسوب می شود. از این رو، معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع سازمان بنادر و دریانوردی در اداره کل منابع انسانی، پشتیبانی و رفاه (اداره ایمنی، بهداشت و محیط زیست)، کتاب فوق را با هدف آشنایی کارشناسان با کلیات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در محیط های کاری در بدو استخدام تدوین نموده است. کتاب حاضر در 5 فصل، به شرح زیر ارائه شده است:

فصل اول: بهداشت

فصل دوم: ایمنی

فصل سوم: محیط زیست

فصل چهارم: اکوسیستم

فصل پنجم: سازمان های بین المللی

 

مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، دستورالعمل های کلی برای انجام کار ایمن در طی بیماری همه گیر کووید - 19

 مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، دستورالعمل های کلی برای انجام کار ایمن در طی بیماری همه گیر کووید - 19 ناشر انتشارات اسرار دانش

تاریخ انتشار  زمستان 1399

مولف: سازمان بین المللی استاندارد

مترجمان: آقایان چنگیز جوادپور و علیرضا نقی زاده

توضیحات:

آدرس انتشارات: خیابان دوازده فروردین، خیابان شهدای ژاندارمری، پلاک 126، طبقه 3

تعداد صفحات: 95 (به همراه 73 صفحه متن انگلیسی دستورالعمل)

خلاصه:

بیماری کووید-19 و ویروس کرونا، نامی آشنا و شاید آشناترین نام طی یک سال گذشته در جهان است. بیماری و ویروسی نوپدید که با حضور خود، تعاملات ملی و بین المللی کشورها در سراسر جهان را دستخوش تغییر نمود. ناشناخته بودن عامل بیماری، فقدان درمان اختصاصی و نبود واکسن سبب گردید رعایت الزامات بهداشت فردی و جمعی، محور اصلی در پیشگیری از شیوع بیماری محسوب گردد. در این راستا سازمان بنادر و دریانوردی با هدف اجرای دقیق پروتکل های بهداشتی و نظارت بر حسن اجرای آن از سوی ذینفعان و فعالان بندری و دریایی کشور، و در مسیر مبارزه با این ویروس منحوس اقدام به ترجمه دستورالعمل فوق  که در سال 2020 توسط انستیتو استاندرد انگلستان منشر شده، نموده است.این دستورالعمل چارچوبی را ارائه می دهد که در آن چرخه PDCA باید با فعالیت تمامی بخش های آن در تمامی زمان ها تکرار گردد تا به بهبود مستمر منجر شده و اطمینان حاصل گردد که سازمان در طی مراحل مختلف همه گیری کووید 19، نسبت به تغییرات ایجاد شده پاسخگو می باشد.

این کتاب در 14 عنوان به شرح زیر تهیه شده است:

1-     دامنه کاربرد

2-     مراجع الزامی

3-     تعاریف و اصطلاحات

4-     برنامه ریزی و ارزیابی ریسک

5-     موارد مشکوک یا تایید شده کووید 19

6-     رفاه و سلامت روان کارکنان

7-     جامعیت

8-     منابع

9-     ارتباطات

10-  بهداشت

11-  استفاده از وسایل، ماسک و پوشش صورت

12-  عملیات

13-  ارزیابی عملکرد

14-  بهبود